NLMagazine Natuur & Milieu VIDEO - Het is al een tijd erg droog in Nederland. Sterker nog, het is een van de droogste zomers ooit gemeten. De gevolgen van de droogte zijn voor iedereen zichtbaar en kunnen zorgen voor problemen. Als waterschap hebben we daarom verschillende maatregelen tegen droogte genomen. Zo beschermen we ons gebied.
Ieder waterschap andere uitdagingen
Ieder waterschap heeft andere uitdagingen tijdens een droge periode. De gevolgen van droogte kunnen van plaats tot plaats verschillend zijn. Dit is afhankelijk van het type landschap. In het gebied van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht hebben we vooral problemen met verzilting. Dit is het zouter worden van zoet water. Via de Rijn en Maas stroomt zoet water naar Nederland vanuit Duitsland. Dit water is belangrijk om onze polders en natuurgebieden van zoet water te voorzien. Bij weinig toevoer van zoet water vanuit de Rijn zien we dat er problemen ontstaan met verzilting van ons gebied.
Alle maatregelen in ons gebied op een rij
-
In de Vinkeveense plassen is het waterkwaliteitsscherm dicht om te zorgen dat er alleen goed water naar de plassen en omliggende polders stroomt.
-
De Muidertrekvaart is dicht om zout water uit het Amsterdam-Rijnkanaal tegen te houden.
-
Noodpompen bij Muiden zorgen voor toevoer van zoet water naar ons gebied.
-
De historische sluis in Weesp is weer gesloten om het weinige zoete water wat we hebben te sturen naar de juiste plekken.
-
De sluis bij Blaricum is minder vaak open om zo de waterkwaliteit in de Blaricummermeent te beschermen tegen blauwalg.
-
We voeren extra dijkcontroles uit bij dijken die uit veen bestaan.
-
We vragen de inwoner om hulp: oproep wees zuiniger met water.
-
We vragen de boer om hulp: oproep ga zorgvuldig om met baggerspuiten.