NLMagazine/Den Haag, Kunst & Cultuur - De Nederlandse kunstenaar Ana Oosting bekijkt de wereld door de bril van zowel kunst als wetenschap. Met haar op onderzoek gebaseerde werk nodigt ze ons uit om niet-menselijke perspectieven te verkennen. Museum Beelden aan Zee in Den Haag presenteert tot en met 9 juni 2025 de solotentoonstelling: Ana Oosting – Breaking Waves.
Speciaal voor het museum maakte ze een site-specifieke installatie waarin tien kinetische zeewezens, geïnspireerd door de golfpatronen van de Noordzee, vrij door de ruimte bewegen. De gelijknamige documentaire van Studio Gerrit Schreurs belicht de totstandkoming van het spectaculaire kunstwerk.
Bekijk de documentaire hier
Kunst en wetenschap
Onderzoek en samenwerking zijn essentieel in de artistieke praktijk van Ana Oosting (1985). De Nederlandse kunstenaar werkt nauw samen met wetenschappers uit verschillende disciplines, waarbij haar achtergrond in zowel neurobiologie als beeldende kunst zich verweeft in haar werk. Met haar indrukwekkende installatie brengt Ana Oosting de zee naar het museum.
Voor haar eerste grote museale solotentoonstelling Breaking Waves zocht ze contact met postdoctoraal onderzoeker Paul Bayle van de TU Delft. Bayle: “Wat me vooral fascineerde in de samenwerking met Ana, is dat ze aan een paar gesprekken en wandelingen door ons Hydraulic Engineering Laboratory genoeg had om een relevant wetenschappelijk concept te vinden.” Oostings kinetische werk, bestaande uit tien zachte zeewezens, is gebaseerd op de golfpatronen van de Noordzee. Van de voorkant gezien lijken de wezens moeiteloos door de lucht te zweven, maar naarmate je door de ruimte beweegt, transformeert de groep zich geleidelijk tot een dynamisch zeelandschap.
Hun aanwezigheid wordt begeleid door een symfonie van natuurlijke geluiden die een diepe verbondenheid met de omgeving versterkt. Iedereen kan iets anders horen – van het gezang van een walvis tot het gefluister van de kustwind of het donderende geluid van golven die tegen de kust slaan.
Breaking Waves
Het werk van Ana Oosting benadrukt de onderlinge verbondenheid van alle levende wezens, zowel menselijke als meer-dan-menselijke entiteiten. Haar benadering reikt verder dan de levende wereld. Met behulp van uiterst nauwkeurige patronen van zorgvuldig gemaakte, herhalende vouwen laat zij haar materialen tot leven komen. “Ana Oosting belichaamt het idee dat zelfs niet-levende materie kan reageren en handelen, in plaats van slechts een object te zijn dat aan de menselijke wil onderworpen is.
De kunstenaar maakt werk met materialen, in plaats van werk van materialen.” aldus curator Louise Bjeldbak Henriksen. “Breaking Waves markeert haar meest ambitieuze project tot nu toe, waarin ze haar uitzonderlijke technische vaardigheden en meesterlijk vakmanschap toont.” Zelf zegt Oosting over de nieuwe installatie: “Voor mij ligt de magie van het kunstwerk niet alleen in de vouw, maar ook in het mechanisme. Het is geen zwarte doos; je ziet alle werkende onderdelen en voor mij versterkt dat de schoonheid van het geheel."
97.560 vouwen
Bij de totstandkoming van Breaking Waves wordt Oosting bijgestaan door drie assistenten en een team van veertien vrijwilligers. De enorme installatie bestaat uit tien verschillende golven van 97.560 driehoekige en vierkante vouwen, en wordt gedragen door een complexe aluminium constructie met 6.480 moeren, 2.880 bouten en 360 roterende schijven. Het resultaat is een betoverende, golvende beweging die de bezoeker onderdompelt in een andere wereld.
Meer informatie
De tentoonstelling Ana Oosting – Breaking Waves is te zien t/m maandag 9 juni 2025 in museum Beelden aan Zee.
Informatie en tickets: https://www.beeldenaanzee.nl/nl/ana-oosting.
Foto: Studio Gerrit Schreurs, Ana Oosting - Breaking Waves