NLMagazine/Bodegraven, positieve of negatieve journalistiek, waarheid of nepberichtgeving, objectieve vs suggestieve berichten – Via internet en sociale media gaat nieuws razendsnel. Maar klopt dat nieuws eigenlijk nog wel? Wie bepaalt dat eigenlijk, wat ‘waar’ is en wat ‘nep’ is? En, weten we nog wel wat waar en niét waar is? Op dinsdagavond 8 april is in de Bodegraafse Balie hierover een groot debat.
Fakenieuws neemt immers steeds grotere vormen aan. Waarschijnlijk komt dat voor een groot deel omdat het gros van de kranten in handen zijn van slechts enkele grote mediabedrijven .Journalisten eten daarom steeds meer uit de zelfde ruif waardoor nieuws overal hetzelfde lijkt. Negatief nieuws wordt nog steeds gegeten en objectieve en eerlijke berichtgeving krijgt vaak geen enkel podium. Kijk naar de praatprogramma’s op de TV. 6 man/vrouw die het allemaal met elkaar eens zijn over een bepaald onderwerp en één persoon die er anders over denkt en die men op alle mogelijke manieren in de hoek probeert te ‘lullen’.
Te gast in de Bodegraafse Balie zijn Danny de Vries en Dennis l’Ami. Zij gaan daar ongetwijfeld diep op in en zullen eerlijk toelichten hoe het gros van de mediawereld in elkaar zit en wat wel en wat niet kan worden gepubliceerd.
Danny de Vries is een Bodegraafse media-ondernemer en oprichter van ReboNieuws, waarmee op de sociale media de lokale ontwikkelingen razendsnel hun weg vinden. Dennis l’Ami is journalist bij het AD Groene Hart, en geeft in zijn persoonlijke column vaak ook meningen en commentaar bij het nieuws.
Waarheid
En het is precies die combinatie die mensen soms ingewikkeld vinden. Als het nieuws zo snel verspreid wordt, is er dan wel tijd om het op waarheid te checken. En als de papieren krant daar later achteraan komt, staat daar dan oud nieuws in, of meer duiding van het nieuws en commentaren. Maar ervaren we dat dan als niet-objectief? Vertrouwen we het nieuws nog, ook al past dat niet bij de opvattingen uit onze eigen bubbel?
Mening
Op die manier heeft iedereen wel een mening over de journalistiek, en geeft er bij de borrel graag commentaar op. In de Bodegraafse Balie kunnen voor en tegenstanders er over in debat met elkaar. Samen met Danny de Vries (Rebonieuws) en Dennis l’Ami (Algemeen Dagblad) kan er ook gekeken worden naar zaken die lokaal het afgelopen jaar speelden.
Beeldvorming
Hoe zijn die in het nieuws gekomen, en klopt de beeldvorming daarover wel met de werkelijkheid? Wie bepaalt dat eigenlijk en hoe achterhaal je als inwoner of ondernemer in onze gemeente wat waar is? En hoe wordt die meningsvorming eigenlijk gemaakt door partijen die willen dat we een mening hebben? Het debat wordt geleid door oud-journalist (Omroep West, KRO-NCRV, Radio 1) en communicatieadviseur Marieke Hendrix.
Meepraten
De Bodegraafse Balie is er iedere 2e dinsdag van de maand, en is gratis toegankelijk. De avonden beginnen om 20.00 uur, eindigen om 21.00 uur, waarna aan de bar nog kan worden nagepraat. Het idee van de Bodegraafse Balie is geïnspireerd op de debatcentra in veel steden, waar mensen rond allerlei onderwerpen elkaar kunnen ontmoeten in gesprek, op basis van goede informatie. Suggesties voor gasten zijn welkom via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Praktische informatie
Bodegraafse balie
Iedere 2e dinsdag van de maand
Evenement / debat
Aanvang 20.00 uur
Entree gratis
Evertshuis Julianastraat 4, 2411 CV Bodegraven | tel. 0172-618484
Over Evertshuis
Het Evertshuis beoogt het beleven van theater, muziek, culturele en sociaal-culturele evenementen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk te bevorderen. Het maken en beleven van kunst en cultuur ontroert, verrast en ontwikkelt talent. Dit geldt voor zowel amateurs als professionals.