Door Jos de Jong - NLMagazine, Economie & Duurzaamheid, beleggen, goudrecords - De goudprijs blijft nieuwe hoogtes bereiken en brak deze week opnieuw een record: iets boven de $3500 per troy ounce (31,1 gram). Sinds het begin van het jaar is de prijs van goud met meer dan 30% gestegen.
De huidige stijging is mede ontstaan door een combinatie van wereldwijde economische onzekerheden, geopolitieke spanningen en monetaire onrust in de Verenigde Staten.
Beleggers zoeken steeds vaker hun toevlucht tot goud als veilige haven. De Amerikaanse dollar staat zo ongeveer op het laagste niveau sinds eind 2023 dat mede is veroorzaakt door politieke spanningen rond de Federal Reserve. Zo uitte President Donald Trump onlangs felle kritiek op Fed-voorzitter Jerome Powell en hintte op zijn mogelijke ontslag. Powell zelf liet weten niet vrijwillig op te stappen.
Volgens analisten ondermijnen zulke signalen de onafhankelijkheid van de centrale bank en voeden de zorgen over politisering van het Amerikaanse monetaire beleid. “Het ontslaan van Powell ondermijnt niet alleen het principe van de onafhankelijkheid van de centrale bank, maar riskeert ook de politisering van het Amerikaanse monetaire beleid op een manier die de markten verontrustend vinden,” aldus Christopher Wong, strateeg bij Oversea-Chinese Banking.
Tegelijkertijd dragen nieuwe Amerikaanse importtarieven bij aan inflatievrees. De situatie doet denken aan de inflatiepieken van 2022 en roept bij veel beleggers de wens op om hun vermogen veilig te stellen in tastbare in plaats van slechts papieren waarde. In die context is goud daar natuurlijk een ideaal product voor.
De groeiende vraag naar goud is ook in Nederland merkbaar. Bij goudwisselkantoren heeft men het over een stijging van 46% in de verkoop van gouden munten en baren in het eerste kwartaal van 2025 ten opzichte van dezelfde periode in 2024. Opvallend is dat vooral jonge beleggers goud hebben ontdekt als serieuze aanvulling op hun beleggingsportefeuille. Waar eerder aandelen en cryptovaluta populair waren onder deze groep, lijkt fysiek goud aan terrein te winnen. Meer dan de helft van de transacties komt inmiddels van nieuwe klanten.
Hoewel de hoge prijs sommige beleggers afschrikt, kiezen anderen er juist bewust voor om nu in te stappen. Voor hen biedt goud een vorm van zekerheid en stabiliteit in economisch onrustige tijden. Sommigen willen niet achterblijven, terwijl anderen hun portefeuille willen versterken met een fysiek tastbare waarde. De combinatie van geopolitieke spanningen, monetaire onzekerheid en inflatiezorgen maakt op dit moment beleggen en handelen in goud voor een heel groot publiek de meest ideale optie.
Bronnen
- Oversea-Chinese Banking
- Persportaal
- ANP
- Goudwisselkantoor Amsterdam
- Beleggen in goud
- Goud als bescherming tegen inflatie