Economie & Duurzaamheid
Typography

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

NLMagazine, Economie & Duurzaamheid - Remco Coerman woont sinds 2022, samen met zijn gezin, in Dubai. Daar adviseert hij ondernemers van over de hele wereld, als zij plannen hebben om hun bedrijf naar een ander land te verhuizen. Remco heeft geen spijt van zijn emigratie. Hij vindt het ondernemersklimaat in Nederland niet goed en ziet ook allerlei andere voordelen in Dubai, zoals een beter onderwijs voor zijn drie kinderen.

Je woont nu drie jaar in Dubai, de hoofdstad van het gelijknamige emiraat.
Waarom juist Dubai?

“Een belangrijk voordeel is dat je hier geen inkomstenbelasting betaalt. Overigens betaal je wel op andere manieren belasting, dus je bent niet helemaal belastingvrij. Ten tweede is het land sterk ingericht op ondernemen en gezinnen. Als ik in Nederland onderweg van de kleinste de luier zou willen verschonen, dan is dat lastig. Daar is helemaal geen rekening mee gehouden. In Dubai is een dergelijke voorziening werkelijk overal te vinden. Alles is ingesteld op kinderen. Je kunt ook personeel inhuren, dat je met je kinderen helpt, zoals nanny's. Alles is gericht op een comfortabel leven. Dat is een heel groot voordeel van Dubai.”

En het ondernemen?

“Ja, dat kan daar nog. Je wordt niet tegengewerkt. Er zijn niet al te veel regels. Er komen er wel steeds meer, maar nog lang niet zoveel als in Nederland. Als je personeel in dienst wilt nemen, dan doe je dat gewoon. Dat is ook niet al te ingewikkeld. En als je ze nodig hebt, dan stuur je ze weer weg. Voor een ondernemer is het daar echt geweldig.”

Je adviseert ondernemers om bijvoorbeeld naar Dubai te vertrekken, maar dat is niet voor iedereen weggelegd.

“Ja, je koopt als het ware een bepaalde leefstandaard. Maar je moet veel geld hebben, of bereid zijn om heel veel geld te gaan verdienen en een serieus plan hebben. Je kunt op zich wel een onderneming starten, maar als je een beginnend ondernemer bent, dan raad ik altijd aan om dat gewoon in Europa te doen. Nederland is een prima land voor starters. Zorg ervoor dat je hier de boel opbouwt en dat het een beetje draait. Stop er dan mee en verplaats de activiteiten naar bijvoorbeeld Dubai, inclusief je klantenbestand.”

Je hebt best wat aan te merken op het Nederlandse onderwijs, toch?

“Ja, best wel. Het is één van de redenen waarom we weg zijn gegaan. Ik vind het onderwijs in Nederland achterhaald. Het is nog ongeveer hetzelfde als toen ik naar school ging. Ik ben nu 53, dus dat is al heel lang geleden. Maar het onderwijssysteem is nog hetzelfde. Het is allemaal voorgeprogrammeerd en gericht op het gaan werken bij een baas. Er wordt geleerd hoe je je mond houdt. Dat doe je later bij een baas ook. Maar er is zoveel meer dan het werken voor een baas.”

En wat vind je nog meer van het Nederlandse onderwijs?

“Waar ik een groot probleem mee heb, is dat er vooral vrouwen in het Nederlandse basisonderwijs voor de klas staan. Ik heb helemaal niks tegen vrouwen. Ik heb geweldige vrouwen in mijn leven. Maar ik vind dat een kind af en toe ook les moet hebben van een man. Maar dat is in Nederland zeldzaam. Er staan allemaal vrouwen van tussen de 20 en de 30 voor de klas. Die moeten dan uitleggen wat zij op school hebben geleerd. In Dubai geven daarentegen aanzienlijk meer mannen les.”

Hoe hoog is het niveau van het onderwijs in Dubai?

“Dat is veel hoger. Er wordt ook maximaal gepresteerd. Je wordt echt gestimuleerd om te presteren. Mijn kinderen leren verschillende talen, zoals onder meer Spaans en Chinees. Op hun school zitten 96 nationaliteiten, dus dat is heel multicultureel. Alle religies door elkaar heen. Maar dat is geen enkel probleem.”

Je hebt dus geen spijt van jouw immigratie naar Dubai drie jaar geleden?

“Na ons vertrek hebben we in Nederland ons huis eerst aangehouden. We wilden kijken hoe het beviel in Dubai. Maar dat huis hebben we vorig jaar opgegeven. Wij gaan niet meer terug Nederland. Het is namelijk fantastisch in Dubai.”

Quote

Economie nu.nl

06 mei 2025

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching