Komt er een nieuwe klap na corona? - Door Jos de Jong - NLMagazine, Economie & Duurzaamheid, luchtvaart - Net nu de luchtvaartsector weer een beetje op adem komt na de coronajaren, steekt er een nieuwe storm op: de wereldwijde handelsoorlog. En die raakt vooral de internationale reis- en toerismesector hard. “Met name het trans-Atlantische verkeer tussen Europa en de Verenigde Staten krijgt rake klappen, zo blijkt uit een recent rapport van kredietverzekeraar ‘Allianz Trade’”.
“De importheffingen gaan niet over vliegtickets of hotels, maar de impact op de reissector is enorm,” meldt Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux bij Allianz Trade. “Economische onzekerheid zorgt voor minder reislust en de kosten voor luchtvaartmaatschappijen lopen op en dat zien we weer terug in de ticketprijzen.”
Amerika links laten liggen
Met Schiphol als belangrijke trans-Atlantische airport, zijn de gevolgen voor Nederland duidelijk. Amerikanen blijven weg en Nederlanders denken wel twee keer na voordat ze de oversteek naar de USA maken. Minder toeristen betekent minder tickets, minder hotelovernachtingen en dus minder omzet voor reisorganisaties en dagattracties.
De cijfers spreken boekdelen. In maart daalde het aantal toeristen uit Duitsland en Spanje naar de VS met respectievelijk 28% en 25%. Ook in Nederland is de trend zichtbaar. “Reisbureaus melden een flinke terugval in boekingen naar Amerika,” aldus Geeroms. “Maar het is niet allemaal kommer en kwel.”
Verder kijken dan Amerika
“De capaciteit die nu vrijkomt op de VS-routes kan wel eens worden verplaatst naar andere langeafstandsroutes als Azië en Afrika, bestemmingen die al langer in de lift zitten,” aldus Geeroms. En dat biedt nieuwe kansen. “Voor reisorganisaties betekent dit heroriëntatie, samenwerken met nieuwe partners en het aanboren van andere markten.”
Groei ondanks tegenwind
Toch is het niet alleen maar slecht nieuws. Ondanks de handelsoorlog blijven Europese luchtvaartmaatschappijen tot op heden redelijk overeind en rekent men voor 2025 nog steeds op een omzetgroei van ongeveer zo’n 10%. Dat komt mede omdat de kerosineprijzen zo’n 22% lager zijn dan vorig jaar, waardoor de winstmarges voorzichtig stijgen.
Low-cost carriers zoals Ryanair en EasyJet, die niet of nauwelijks op Amerika vliegen, blijven grotendeels buiten schot. Maar toch krijgen zij ook te maken met uitdagingen, zoals leveringsproblemen bij nieuwe vliegtuigen en stijgende productiekosten.
Vliegtuig bouwen blijft een dure grap
De vliegtuigproductie wordt de komende jaren nóg duurder. Volgens Allianz Trade stijgt de gemiddelde prijs van een toestel de komende vijf jaar met zo’n 20%. Waarom? Omdat er door de handelsoorlog vertragingen kunnen ontstaan in de leveringsketens terwijl de materiaalkosten zullen stijgen door diezelfde handelsoorlog.
“De vliegtuigbouwers Boeing en Airbus liepen al achter, maar nu wordt het probleem nog groter,” zegt Geeroms. De orderachterstand is enorm. Wereldwijd staan er zo’n 17.000 toestellen in de wachtrij. Wie nu een vliegtuig bestelt, moet dus geduld hebben en flink in de buidel tasten.
Voor maatschappijen zoals Air France-KLM, die deels afhankelijk zijn van Airbus, betekent dit hogere investeringskosten en dus een voorlopig uitstel van aankoop van nieuwe toestellen. Voor Boeing ligt het misschien nog wel ingewikkelder omdat China, vanwege de handelsoorlog, alle Boeingbestellingen op langere termijn heeft geschoven. De druk op Airbus neemt daardoor verder toe.
Samenvattend
Na de coronacrisis leek de reissector weer op te krabbelen. Maar door de geopolitieke spanningen, de economische onzekerheid en de alsmaar stijgende kosten, hangt er opnieuw economische turbulentie in de lucht. Elke crisis biedt echter ook weer kansen mits sectoren durven te bewegen, durven mee te schakelen en de blik op nieuwe markten durven te richten. Ten aanzien van dit aspect blijft de luchtvaartsector veerkrachtig, maar het wordt zeker geen makkelijke vlucht.
Bronnen
- Allianz Trade’
- Perssupport
- 20250425Whattowatch.pdf