NLMagazine, Maatschappij, Europese politiek en bestuur, corruptie, diefstal en zelfverrijking - Het houdt maar niet op: de ene corruptiezaak binnen de EU rolt over de ander heen. Natuurlijk, schandalen binnen de Europese Commissie en het Europees Parlement zijn niets nieuws, maar de afgelopen twee jaar slaan werkelijk alles.
Uiteraard zwijgt de media en durft men dit niet grootschalig onder de aandacht te brengen (men eet immers allemaal uit dezelfde ruif), maar dat betekent niet dat er niets aan de hand is. Een kort overzicht.
Qatargate: Contanten, corruptie en connecties
In de Qatargate draaide alles om het kopen van invloed. Ambtenaren van het Europees Parlement en hun familieleden zouden zich hebben laten omkopen door Qatar, Marokko en Mauritanië. Belgische, Italiaanse en Griekse autoriteiten troffen 1,5 miljoen euro in contanten aan. De centrale figuur: Eva Kaili, voormalig vicevoorzitter van het Europees Parlement.De zaak sleept zich voort en werd begin 2025 zelfs uitgebreid met drie nieuwe verdachten. Hoe diep zit het? Niemand weet het nog, maar de bodem lijkt nog lang niet bereikt.
Assistentenfraude: Eén wet voor Marine Le Pen, een andere voor de rest
Toen Marine Le Pen werd veroordeeld voor het verduisteren van EU-geld (vier jaar cel, waarvan twee voorwaardelijk), ging er een beerput open; meer dan 100 andere Europarlementariërs hadden zich aan hetzelfde schuldig gemaakt.
Tussen 2019 en 2022 werd vastgesteld dat zij geld voor parlementaire assistenten verkeerd besteedden. Maar in plaats van een straf, mochten ze het geld gewoon terugbetalen. Le Pen mag echter ook niet meer meedoen aan de Franse verkiezingen van 2027. Gelijke behandeling? Wie het weet mag het zeggen.
Huaweigate: 5G, maar dan met Chinese bijsmaak
Op 13 maart 2025 deed de Belgische politie invallen bij 21 personen verbonden aan het Europees Parlement, wegens omkoping door Huawei. Het ‘lobbywerk’ zou vooral hebben gediend om EU-landen te overtuigen Huawei toe te laten op hun 5G-netwerken.
Het onderzoek draait om corruptie, valsheid in geschrifte, witwassen en criminele organisatie. Het bizarre? De Europese anti-corruptiewaakhond OLAF wist dit al in 2022, maar besloot het niet verder te onderzoeken; het Europees Parlement moest zichzelf blijkbaar maar controleren.
Klimaatgeld als politiek wapen
Alsof het Parlement nog niet genoeg drama opleverde, raakte in april 2025 ook de Europese Commissie zélf in opspraak. Volgens een Griekse nieuwssite zou geld uit het LIFE-klimaatfonds (bedoeld voor milieuprojecten) zijn weggesluisd naar linkse NGO’s. Die gebruikten het geld vervolgens om eurosceptici en conservatieve partijen te ondermijnen.
De Europese Rekenkamer noemde het beleid van de Commissie in dit dossier ‘ondoorzichtig en onbetrouwbaar’. Een vernietigend oordeel. Stel je voor dat een bedrijfsrevisor dit over de directie zegt’; die vliegt meteen de laan uit. Maar in Brussel? Niks aan de hand, daar blijft iedereen gewoon zitten.
Frans Timmermans zou volgens bronnen het brein zijn achter deze operatie. Hij ontkent, maar documenten suggereren dat er contracten waren met NGO’s als het Europees Milieubureau (EEB) om tegenstanders van zijn klimaatbeleid weg te zetten als ‘antimilieu-extremisten’.
Wie controleert de controleurs?
Ondanks alle schandalen wees het Europees Parlement op 16 april 2025 met een beschuldigende vinger naar Hongarije wegens – jawel – corruptie en aantasting van democratische waarden. Pot, ketel, zwart. Het zou bijna komisch zijn, als het niet zo tragisch was.
De conclusie: de EU faalt en moet opnieuw worden uitgevonden
Een Commissie die handelt met belastinggeld alsof het Monopoly-geld is’, een Parlement dat zichzelf niet eens fatsoenlijk controleert en een mediakartel dat deze beerput nauwelijks aanraakt.
De EU zoals die nu bestaat is op. Kapotgereguleerd, schimmig en moreel failliet. Misschien is het tijd voor een stap terug – naar een moderne versie van de oude EEG, gericht op economische samenwerking, minder lidstaten, meer transparantie en minder machtsmisbruik.
Samenwerken? Een prima idee, maar dan zonder eigenbelang, corruptievrij en op een betrouwbare en eerlijke manier die werkt zoals het hoort.
Bronnen: Indepen.eu, Nieuws over corruptie in de EU, EU-wet over corruptie